Manifest per l’Emergència Econòmica a la Universitat
Preàmbul
L’hora és greu; la crisi global causada per la pandèmia del virus SARS-CoV-2 està impactant en tots els àmbits de la nostra societat, aquí i arreu. Vivim en un petit país obert al món, lloc de trobada i pas de persones de tot el globus. El que abans era una fortalesa, ara esdevé debilitat, exposant-nos en extrem a les inclemències d’una pandèmia contra la qual no hem volgut estar preparats. Aquest impacte, profund i intens, alhora que amb un marcat caràcter temporal, demana mesures audaces i altura de mires.
La Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, el sindicat d’estudiants més longeu en actiu a Catalunya, recull en la seva història i en els seus antics membres l’experiència d’un país que ha sofert en la seva pròpia pell altres moments greus, des del 1932. D’aquesta experiència, la nostra demanda: a moments excepcionals, mesures excepcionals.
Per això demanem al Govern i a les Universitats de Catalunya que prenguin mesures d’emergència econòmica, excepcionals. No ens podem permetre, com a societat i com a país, que cap estudiant català quedi enrere per una crisi de la qual no n’és responsable. El futur de Catalunya depèn, en part, de la capacitat que demostrem avui i ara per protegir el nostre talent, el talent de les Universitats de Catalunya i els seus estudiants, de les inclemències que vivim i viurem les properes setmanes.
Oferim al país, al Govern i als equips rectorals de les Universitats del país el millor que tenim: l’enginy dels nostres membres. Hem desenvolupat set mesures que es poden prendre unilateralment o per acord dels agents a Catalunya, amb l’objectiu clar de protegir els nostres estudiants i evitar que la crisi que vivim impedeixi continuar avançant les nostres Universitats.
La Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya es fa càrrec de la dificultat que implica la gestió de la situació en què vivim, però l’estat de la qüestió ens obliga a tots a adoptar una actitud flexible en extrem. Només si repartim equitativament el pes de la crisi podrem sortir-ne plegats i amb èxit; les mesures enumerades anteriorment i desenvolupades més endavant són la base perquè això sigui possible, i per reconstruir la confiança i complicitat que les tensions de la crisi hagin pogut debilitar.
Desconeixem encara avui amb certesa quina serà la magnitud de la recessió econòmica que arriba, però creiem que la millor virtut avui és la prudència. Per això, creiem que les mesures s’han d’aplicar a màxims, sense por, perquè l’objectiu és noble: que tots els estudiants, sense consideració del seu origen o condició, puguin continuar avançant.
Amb la voluntat que les següents propostes assoleixin la màxima força possible, cerquem en aquest Manifest l’adhesió, en primer lloc, del pinacle acadèmic del país: els nostres docents. A més, com no podria ser d’altra manera, donem la benvinguda a la causa a totes aquelles entitats vinculades estretament al sistema universitari català.
Coordinadora Nacional de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya
A Barcelona, el vint-i-quatre d’abril de 2020
Mesures per l’Emergència Econòmica a la Universitat
Els docents i investigadors i les entitats sotasignades del present document instem el Govern de la Generalitat de Catalunya i els Equips de Direcció de les universitats catalanes a prendre les següents mesures:
- Moltes famílies han rebut un fort impacte econòmic que pot posar en risc l’educació dels joves de la casa. La decisió d’estudiar o treballar no l’han de condicionar motius de renda. Demanem ampliar les beques EQUITAT: que els estudiants al Tram 1 [¹] se’ls cobreixi el 100% del preu de la matrícula i se’ls ofereixi un suplement de caràcter excepcional: la diferència entre el llindar de renda del tram i la renda familiar de l’últim any. Hem decidit agafar el llindar del tram 1 com a referència (14.112€ de renda anual per un membre d’unitat familiar) ja que és molt proper al considerat com a llindar de la pobresa al nostre país (13.031,85€) [²]. Evidentment, aquest subsidi estaria subjecte a una xifra màxima. La finalitat és que cap estudiant ni les seves famílies quedin per sota el llindar de la pobresa pel fet de prendre la decisió d’estudiar.
- Als Trams 2-5, permetre que s’adhereixin a una moratòria en el pagament per un termini màxim d’un any. Els tipus de descompte [³] previstos a la beca es mantenen malgrat la moratòria.
- En la mateixa línia, cal que donem facilitats a aquells estudiants que vulguin estudiar mentre treballen. Demanem establir un grup de docència virtual per als graus amb més demanda (com a mínim) de cada facultat. Els estudiants d’aquest grup tindrien dret a l’avaluació única per tal d’evitar incompatibilitats horàries. La condició d’elegibilitat seria lliurar un contracte laboral. L’estudiant podria acollir-se a l’opció en qualsevol moment del curs acadèmic.
- Els estudiants i el conjunt de la comunitat universitària necessitem saber qui està al càrrec de coordinar la resposta a la crisi en l’àmbit universitari. Per tant, demanem que el Govern nomeni un màxim responsable al departament d’Empresa i Coneixement que coordini la resposta a la crisi a les Universitats, i estableixi un contacte fluid entre l’administració i els representants dels estudiants.
- En el marc de la Gran Enquesta als Estudiants, demanem que tan els responsables al Govern com a les Universitats donin resposta a les preocupacions majoritàries que s’hi recullin.
- La situació de confinament requereix l’ús d’eines tecnològiques, i el seu bon ús només pot ser fruit de l’experiència. Així, demanem crear un grup de treball interuniversitari que faciliti la transferència de coneixement entre la Universitat Oberta de Catalunya i la resta d’Universitats públiques.
- Habilitar el préstec d’ordinadors portàtils a les biblioteques de les universitats, tal i com es permet fer amb l’arxiu de les biblioteques. Entenem aquesta mesura com a necessària i eficaç per tal de fer front a la problemàtica de la bretxa tecnològica existent entre estudiants.
Els sotasignats
- Conxita Ávila Escartín, Catedràtica de Biologia Animal, Universitat de Barcelona
- Tessa Calders i Artís, Professora Titular de Filologia Hebrea, Universitat de Barcelona
- Emili Canalís i Arrayàs, Professor Titular de Cirurgia, Universitat Rovira i Virgili
- Enric I. Canela, Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular, Universitat de Barcelona
- Salvador Cardús i Ros, Professor Titular de Sociologia, Universitat Autònoma de Barcelona
- Daniel Crespo Artiaga, Catedràtic de Física Aplicada, Universitat Politècnica de Catalunya
- Imma Gálvez Carrillo, Professora Agregada Departament de Matemàtiques, Universitat Politècnica de Catalunya
- Josep Maria Llovet, Catedràtic de Medicina, Universitat de Barcelona
- Rafael Martínez, Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració, Universitat de Barcelona
- Jovita Mezquita Pla, Catedràtica de Fisiologia de la Facultat de Medicina, Universitat de Barcelona
- Elisenda Paluzie i Hernàndez, Catedràtica d’Economia, Universitat de Barcelona
- Jordi Sunyer i Deu. Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública, Universitat Pompeu Fabra
- Ramon Tremosa i Balcells, Professor Titular d’Economia, Universitat de Barcelona
- Xavier Vila i Moreno, Professor Titular de Filologia Catalana i Lingüística General, Universitat de Barcelona
- Josep Ainaud i Escudero, Professor Associat del Departament d’Economia, Universitat de Barcelona
- David Vallespín Pérez, Catedràtic de Dret Processal, Universitat de Barcelona
(Si sou docent universitari i voleu sumar-vos al manifest, adreceu-vos a comunicacio@fnec.cat. La llista de sotasignats s’actualitzarà a mesura que hi hagi noves adhesions.)
Entitats:
- Assemblea Nacional Catalana
- Club FNEC
- Primàries de Catalunya
- Joves Demòcrates de Catalunya
- Jovent Republicà
- Joventut Nacionalitat de Catalunya
- Intersindical – CSC
- CADCI
ANNEXOS
¹ Taula amb la relació de llindars de renda per a cada tram. Informació extreta a partir de l’última Convocatòria de beques equitat d’AGAUR, corresponent al curs (2019-20).
Font: apartat IV de la Resolució EMC/1806/2019, publicat al DOGC a data de 05/07/2019. Número: 7911
.
² El càlcul s’ha realitzat operant el 60% del salari brut anual medià a Catalunya. Xifra corresponent al 2017, segons IDESCAT.
³ Taula amb la relació de tipus de descompte per a cada tram. Font: apartat V de la Resolució EMC/1806/2019, publicat al DOGC a data de 05/07/2019. Número: 7911.