Queden poques setmanes per l’inici del curs 2020-2021 a les universitats del país. Malgrat el poc temps que manca per la tornada a les classes, els Rectorats i Deganats segueixen sense informar els estudiants de com es desenvoluparà el curs de manera clara i concisa.
Una part important de la població universitària prové de localitats allunyades dels campus, fet que obliga a molts estudiants a llogar habitatges prop de les universitats o a desplaçar-s’hi diàriament. A hores d’ara, la manca d’informació facilitada per les universitats a llurs estudiants provoca que molts d’ells no sàpiguen encara si els caldrà o no habitar prop del lloc d’estudi, quants cops s’hi hauran de desplaçar i, en conseqüència, quines decisions han de prendre pel que fa el lloguer i els mitjans de transport.
Per aquest motiu, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya exigeix a les Universitats que informin ja dels horaris, dels requisits de presencialitat, del model de docència i d’avaluació als seus estudiants. No només dels primers mesos, sinó les previsions del curs sencer.
Exigim que les universitats prioritzin la docència presencial. Cal que planifiquin el curs sota un criteri de “racionalitat horària”, que garanteixi el benestar de la comunitat universitària. En línia amb les recomanacions de les autoritats sanitàries per evitar la propagació de la COVID19, cal evitar els desplaçaments innecessaris. Per aquest motiu, cal apostar per concentrar les hores de presencialitat. Proposem que s’agrupin les hores dins de cada dia els matins i les tardes, com també que s’agrupin els dies de la setmana que requeriran la presència dels estudiants.
Des de la FNEC volem una Universitat moderna i àgil que adopti les eines tecnològiques que poden millorar l’experiència i l’aprenentatge dels estudiants . Per aquest motiu, en el marc de les necessitats derivades de la pandèmia, cal que les Universitats apostin per la transició tecnològica, com a eina per garantir l’aprofitament acadèmic de tots els estudiants, implantant entre d’altres la gravació de les sessions per aquells estudiants amb impossibilitat acreditada d’assistir a classe. Alhora exigim a les Universitats mantenir les bones pràctiques dutes a terme durant el confinament amb la cessió de dispositius tecnològics a aquells estudiants que per raons econòmiques no disposen de les eines informàtiques suficients pel seguiment del curs.
31 d’agost de 2020
88 anys al servei de les Universitats del País
Segueix-nos a:
twitter: @fnec
instagram: @fnec_nacional