Davant del comunicat de la direcció de la Universitat Pompeu Fabra del passat 19 de novembre, el nucli de la FNEC a la UPF manifestem la nostra disconformitat amb la possibilitat de realitzar els exàmens de forma presencial. Es tracta d’una mesura que no és coherent amb les circumstàncies actuals de la pandèmia ni amb les directrius de docència en línia que han regit gran part del trimestre.
En aquest sentit, tot i defensar la presencialitat com un valor indiscutible del nostre model d’universitat, creiem que s’escapa del sentit comú precipitar la tornada a la presencialitat exclusivament pel període d’exàmens d’un trimestre dut a terme gairebé íntegrament en format virtual i en què els estudiants difícilment han trepitjat els campus. Critiquem la poca prudència que suposa la decisió de la UPF de mantenir exàmens en format presencial i les poques garanties que genera davant de possibles positius per COVID-19 o estudiants en aïllament preventiu.
D’altra banda, creiem que cal ser sensibles amb la diversitat territorial dels estudiants de la Universitat. La realització d’exàmens presencials pot suposar un entrebanc especialment per aquells de fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que davant de la virtualització de la docència van preferir estalviar el cost de l’allotjament a la capital. Promoure la presencialitat i incentivar els desplaçaments amb les restriccions actuals de confinament municipal va en contra de l’esforç que el país està fent per doblegar la corba.
La defensa que la UPF fa de la presencialitat per al període d’exàmens l’hauríem preferit a l’octubre per evitar una virtualització completa de la docència universitària. Amb tot, instem la direcció de la UPF i els Deganats que pretenen mantenir el període d’exàmens en format presencial a reconsiderar la decisió sobre com dur a terme l’avaluació final de trimestre.