La FNEC posa de manifest les inquietuds de molts estudiants de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya que, veient la proximitat dels exàmens finals, s’han adreçat a nosaltres demanant-nos ajuda per encarar l’avaluació amb la tranquil·litat, però també amb qualitat.
Fa uns dies, i les dades d’avui no milloren, que les notícies relacionades amb l’augment de contagis de COVID19, la seva extensió i virulència no deixa de colpir-nos.
Molts estudiants tant de la Universitat de Barcelona com de la Universitat Politècnica de Catalunya resideixen fora de la ciutat. Aquest fet suposa la necessitat imperant d’emprar mitjans de transport públic ja per si mateixos prou insegurs, i augmentar el risc de contagi d’ells i les seves famílies i també del personal docent i del PAS.
Tot plegat suposa un risc innecessari si tenim present les immenses possibilitats del sistema digital. És evident que amb el pas a l’avaluació en línia perdrem certs aspectes, però també guanyarem en protecció i garanties per la nostra salut i la dels nostres.
Els estudiants hem realitzat en total un curs de docència en línia (segons quadrimestre del curs 2019-20 i primer del 2020-21) de classes virtuals, però se’ns obliga a realitzar presencialment els exàmens finals sense cap mena de justificació mèdica que avali aquesta decisió, que és política, no pas tècnica.
La preocupació principal del professorat a l’hora d’exigir exàmens presencials, tot demonitzant el col·lectiu, és la possibilitat de copiar durant la realització de les proves. Creiem que aquesta postura és negativa a diversos nivells:
- El professorat ha tingut set mesos per adaptar les proves i fer-les segures i solvents en format digital. Encara més, l’avaluació continuada hauria de ser una eina prou solvent per encarar els exàmens finals, ja que pressuposa avaluar el progrés dels estudiants en base a moltes evidències progressives.
- El posicionament erroni d’aquest professorat, que impacta en la societat, mina el prestigi dels estudiants i dels títols que rebran dues generacions senceres. Mentre lloem universitats estrangeres pel seu prestigi, no ens emmirallem en el seu sistema.
Per tot això demanem que la realització de l’avaluació final sigui en línia. Evidentment s’han de tenir present diversos factors que posen en relleu aquesta necessitat:
- Les dades epidemiològiques negatives i el nivell de contagis.
- El desplaçament de centenars de milers d’estudiants en hores i dies molt concrets, que poden afectar a una població molt gran.
- La impossibilitat d’alguns estudiants d’afrontar el lloguer d’un pis o d’hotels, ja que hi ha companys que viuen a distàncies considerables de la ciutat.
- La preocupació dels estudiants de cara a la seva seguretat i la de les persones amb qui convisquin. Unes situacions que poden conduir a un estrès innecessari als estudiants.
S’ha de tenir present, evidentment, que la bretxa digital no suposi deixar ningú enrere. La UB i la UPC poden capacitar espais presencials i proves finals diferents pels estudiants amb necessitats especials o altres situacions justificades i sobrevingudes. És qüestió de voluntat, ara sí, política.
Exámenes online
Voto per exàmens online per risc de contagi.
Como lo hagan presencial les toso en la cara.
Indignado
A nosaltres (primer de medicina Clínic), ens van cancelar les pràctiques de bioquímica, biofísica, bioestadística I ho vam passar a online. Erem grups reduits de 20persones I en altres de 10 persones. En canvi, vam anar 90 alumnes pel matí I 90 alumnes al migdia als exámens. Un el vam fer en el portátil (ho podíem haver fet perfectament desde casa. Cada cop que en el meu cas he d’anar a fer un examen he d’agafar bus-tren-metro i també té les seves despeses 20€ anada I 20€ tornada. No podem anar 180 alumnes a fer exámens que duran +3h seguides. Tampoc hi ha distancia de seguretat en el metro ni quan anem a la facultat.